43 razlogov za nošenje otroka

Mamice pogosto slišijo nasvete, naj dojenčka le preveč ne nosijo, ker ga bodo razvadile. Pa vendar je strah odveč, saj nošenje prinaša ogromno koristi tako za otroka kot starša.

1. Nošenje dojenčka okrepi povezanost med materjo in otrokom, ki je obstajala že v maternici, ta pa je nujno potrebna za ustrezen razvoj otroka in za primerno raven materinega hormona prolaktina.

2. Nošenje dojenčka omogoča očetu, da je aktivno vključen v skrb za otroka, hkrati pa izboljšuje povezanost v družini.

3. Nošenje dojenčku pomaga ohranjati ravnovesje in mu zagotavlja gibanje v vseh treh smereh, ki so bistvene za zaznavanje (zavedanje telesa).

4. Nošenje dojenčka zagotavlja naravni ritem gibanja in tipne stimulacije, ki  jih dojenček potrebuje za ustrezen nevrološki razvoj.

5. Nošenje dojenčka spodbuja optimalni razvoj malih možganov, edinega dela možganov, katerega število celic se nenehno povečuje, ko otrok postaja starejši.

6. Nošenje dojenčka omogoča materi, da se nenehno odziva in zaveda svojega otroka ter znakov, ki ji jih pošilja. Nošenje dojenčka povečuje starševsko občutljivost in dojemljivost za otrokove potrebe. Matere postanejo tako občutljive, da lahko predvidijo, kdaj bo otrok lačen, kdaj se bo zbudil in kdaj bo potrebno zamenjati pleničko.

7. Nošenje dojenčka je varno in staršu omogoči, da ima proste roke.

8. Nošenje dojenčka omogoča otroku, da aktivno sodeluje pri hoji, pogovoru, delu in gibanju starša.

9. Nošenje dojenčka v culi ali nahrbtniku je najbolj udoben in preprost način nošenja, ki enakomerno porazdeli težo od ramen do bokov ter postavi težišče dojenčka tako blizu telesa starša kot je le mogoče.

10. Nošenje dojenčka prispeva k razvoju hrbtnih mišic, kar pripomore tudi k boljši drži osebe, ki otroka nosi.

11. Dojenčke je enostavno nositi in starši se naučilo sprostiti in dotikati, tudi če sami tega niso bili deležni v otroštvu ali pa imajo težave s telesno intimo in bližino.

12. Nošenje znižuje raven stresnih hormonov in adrenalina v krvnem obtoku tako otroka kot starša.

13. Pri dojenčkih, ki jih ne nosijo, obstaja tveganje za nepravilen ali nepopoln razvoj določenih povezav v možganih, zato so kasneje v življenju lahko nagnjeni k odvisnosti.

14. Dojenčki, ki jih nosijo, razvijejo močno vez s svojimi materami in trdne in varne čustvene temelje svoje psihe.

15. Nošenje dojenčka močno zmanjšuje jok in sitnost, matere pa se počutijo bolj usposobljene in je zato manj verjetno, da se bodo do otroka vedle na neprimeren način.

16. Nenehno nošeni dojenčki so se hitreje sposobni ločiti od matere in bolj čustveno zaupajo vase.

17. Nošenje dojenčka ustvarja pogoje za zdrav razvoj telesne intimnosti in dotikanja med starši in otroci. Nošenje daje otroku zdrava sporočila o dotikanju in otroci se naučijo prejemanja in izkazovanja naklonjenosti na zdrav način. Za te otroke je manj verjetno, da bodo imeli pozneje v življenju težave v spolnosti.

18. Dojenčki, ki se jih stalno dotika in nosi, bodo razvili večje možgane od dojenčkov, ki so brez tovrstne stimulacije.

19. Dojenčki, ki jih nosijo, imajo nižjo stopnjo smrtnosti kot dojenčki, ki nimajo stalnega stika s staršem.

20. Nošenje dojenčka (kengurujčkanje) zelo koristi nedonošenčkom in zmanjša njihovo umrljivost.

21. Nošeni dojenčki jokajo manj, se smejejo več in so manj nagnjeni k bruhanju in polivanju.

22. Dojenčki, ki so nošeni, imajo manj kolik in črevesnih krčev.

23. Nošeni dojenčki se bolje povežejo s svojimi starši.

24. Nošenje dojenčka omogoča staršem, da izpolnijo svoje dnevne obveznosti in so še vedno v tesnem telesnem stiku z otrokom.

25. Nošenje dojenčka razvija povezanost med starši in otrokom, kaže ljubezen in naklonjenost, ljubezen med staršem in otrokom pa se konstantno izraža.

26. Nošenje dojenčka pokaže otroku, da je ljubljen, varen, zavarovan in da nekdo skrbi zanj.

27. Nošenje ustvarja otroke, ki so bolj vključeni v življenje staršev, starši pa so manj izolirani kot odrasli.

28. Nošenje dojenčka omogoča otrokom, da so v središču dejavnosti, ne pa v centru pozornosti, kar je zdravo ozračje za razvoj empatije, naklonjenosti in občutka samospoštovanja.

29. Nošenje dojenčka omogoča stalen in enostaven dostop do dojenčkovega vir hrane, to je materinih prsi.

30. Dojenčki spijo udobno in dlje časa, medtem ko se nosijo.

31. Nošeni dojenčki imajo trden občutek samozavesti in neodvisnosti.

32. Nošenje dojenčka je najbolj pomemben dejavnik za njegov socialni razvoj in razvoj na splošno.

33. Nošenje dojenčka je naravno pomirjevalo, ki pomaga zaspati živčnemu in utrujenemu dojenčku.

34. Nošenje dojenčka stimulira receptorje za tip v koži, razvoj mišičnega tonusa, povečuje pretok krvi, spodbuja dihanje in pomaga pri prebavi.

35. Nošenje dojenčka obsega elemente pritiska, gibanja, veselja, toplote, varnosti, zvoka, ki so bistvenega pomena za razvoj vestibularnem živčnega sistema.

36. Nošenje dojenčka nudi točno stopnjo in vrsto stimulacije, ki jo otrok potrebuje, spodbuja njegov živčni sistem in zagotavlja tiho in mirno budnost.

37. Starejši dojenčki se naučijo več, če so v pokončnem položaju ali pol-pokončnem položaju, ki spodbuja stanje budnosti. Nošenje dojenčka prispeva k razvoju mišic, ki jih dojenček potrebuje za sedenje, stanje in hojo. [/number]

38. Nošeni dojenčki imajo močnejše mišice vratu in ramen in povprečno shodijo pri desetih mesecih, kar je vsaj 2 meseca prej kot v povprečju shodijo dojenčki.

39. Nošeni dojenčki imajo manj vrtoglavic in povečano telesno gibljivost v odrasli dobi, boljši občutek za ravnotežje, večjo natančnost gibanja, in boljše zavedanje svojega položaja v prostoru.

40. Nošenje dojenčka skrajšuje čas, ko je dojenček odvisen od svojega skrbnika, dojenčki pa se začenjajo ločevati od staršev prej in za daljša obdobja, za kar gre iskati vzrok v varni navezanosti na starše.

41. Nenehno nošenje dojenčku omogoča, da dopolni svojo zunaj maternično gestacijsko obdobje, ki je potrebno za pravilen razvoj in zdravje.

42. Nošenje dojenčka ustvarja intuitivno občutljivost matere, ki omogoča, da predvidi dojenčkovo razpoloženje in potrebe ter v polnosti izkusi radost materinstva.

43. Nošenje dojenčka lahko pomaga zmanjšati poporodno depresijo pri materi, ki je imela negativno izkušnjo poroda in ji pomaga stabilizirati njena čustva.

 

Trakovi in nosilke BOBA v mesecu decembru znižani za kar 15%!!! Pokličite in naročite na 041 281 581.

Več…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s